Xarrada divulgativa amb professorat de l’Institut Interuniversitari López Piñero Enrique Perdiguero (UMH), Carmel Ferragud (UV) i Maria José Báguena (UV)

El dimarts 26 de maig a les 17:30 a Webex tindrà lloc una nova col·laboració entre l’Institut Interuniversitari López Piñero i el grup CTEM- CEFIRE de formació del professorat de secundària. Aquesta vegada el tema és l’actual crisi sanitària amb una perspectiva històrica. El professorat interessat a participar-hi al costat del seu alumnat haurà d’enviar un correu a /"> (v. detalls més endavant).

Les Trobades STEM amb l’alumnat estan concebudes perquè participen professors de Ciències, Tecnologia o Matemàtiques (CTEM) al costat d’un grup dels seus estudiants. A aquest efecte, cada docent podrà seleccionar fins a 10 alumnes/as per a la seua participació.

La trobada «Les pandèmies abans del coronavirus. Tres visions històriques», està dirigida a professors de l’àmbit CTEM i a alumnat de quart de l’ESO i Batxillerat. Aquesta trobada està concebuda com una taula redona en la qual tres investigadors parlaran sobre algunes pandèmies anteriors al Covid-19: la pesta negra en l’Edat mitjana, la grip espanyola en 1918, el VIH/SIDA i malalties emergents en les últimes dècades, des del SARS a l’Ébola. Es tractaran aspectes d’interès ciutadà: causes, impacte físic i anímic sobre les persones, rumors i informacions falses, conseqüències econòmiques i el progrés de la ciència. És aconsellable que el professorat prepare al costat dels seus alumnes algunes preguntes en relació a aquests temes, amb la finalitat de fer la trobada més interactiva i àgil.

Per treballar aquest temes és possible emprar els blogs de la Sociedad Española de Historia de la Medicina i de la Societat Catalana d’Història de la Ciència amb entrevistes, textos, etc.

Per estudiants avançats es pot consultar la bibliografia de recursos per pensar històricament l’epidèmia que publica periòdicament l’Institut Interuniversitari López Piñero (www.uv.es/ihmc) : https://cutt.ly/UyiTuEk

Professorat

María José Baguena és Professora Titular d’Història de la Ciència de la Universitat de València i investigadora de l’Institut Interuniversitari López Piñero. Coordinadora del programa de doctorat d’Estudis Històrics i Socials sobre Ciència, Medicina i Comunicació científica.

Enrique Perdiguero Gil és Catedràtic d’Història de la Ciència en la Universitat Miguel Hernández d’Elx i director de la seu en la citada universitat de l’Institut Interuniversitari López Piñero. La seua investigació ha estat centrada en la Història de la salut pública i del sistema assistencial a Espanya i en la història de la popularització sanitària.

Carmel Ferragud és Professor Titular d’Història de la Ciència de la Universitat de València i investigador de l’Institut Interuniversitari López Piñero. És especialista en la medicina, humana i animal, i la ciència medievals.

Inscripció

Els i les docents que vulguen participar en aquesta trobada al costat del seu alumnat hauran d’enviar un correu a /"> per a inscriure’s. En aquest correu s’haurà d’indicar el nom, cognoms, correu i centre educatiu, tant del docent com de cada alumne/a.

Dos dies abans de la data de la xarrada s’enviarà la contrasenya per a entrar en la reunió a tots els participants, després ja no es tornarà a enviar. Es prioritzarà a les persones que envien el correu des de GVA i l’ordre d’inscripció. Com es tracta d’una xarrada d’una hora, la formació no se certificarà.